Yatay Geçiş Başvuruları

2024 - 2025 Güz Dönemi

Yatay Geçiş Başvuruları

Başvuru Birimi: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Online İletişim Formu

oidb-basvuru@metu.edu.tr

ÖNEMLİ TARİHLER

01 - 12 Temmuz 2024

Online Yatay geçiş başvuruları (Başvuru programı 12 Temmuz 2024 tarihinde saat 17:00 itibariyle kapatılacaktır.)

29 Ağustos 2024

Yatay geçiş başvuru değerlendirmelerinin Dekanlıklar tarafından ÖİDB´ ye iletilmesi

Daha sonra ilan edilecektir.

Yatay geçişi kabul edilen adayların evrak teslimi

Yatay geçişler “Yüksek Öğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi” hükümleri çerçevesinde yapılır.

Yükseköğretim Kurulu’nca denkliği tanınan ve eşdeğer yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapılır.

BAŞVURU KOŞULLARI

Kontenjan türleri, kontenjan türleri kapsamında başvuru koşulları, ÖSYS ve eşdeğeri puanlara ilişkin koşullar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi’ nde belirtilmiş olup yönergeye aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir.

http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-lisans-programlari-yatay-gecis-yonergesi

Yönergede yer alan koşullara ek olarak Fakülte tarafından aşağıdaki kriterler sıralamada ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Fen Edebiyat Fakültesi programlarına başvuran adaylar için;

Adayın Üniversiteye girmiş olduğu yıla ait yerleştirme ÖSS/LYS/YKS puanının, başvurduğu programın o yıla ait genel kontenjan taban puanına oranı 0.950’den düşük olmaması

Önemli Uyarı: Yukarıda belirtilen koşulları sağlayamayan adayların başvuruları ilgili Fakülteler tarafından başarı yetersizliği nedeniyle reddedilmektedir.

YAZ OKULU

Yaz Okulunda alınan dersler ve notları, yaz okulu dönemini izleyen Güz Dönemi başvurularında değerlendirmeye alınmaz.

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVI

ODTÜ dışından başvuran öğrencilerin İngilizce yeterliklerini başvuru sırasında belgelemesi zorunludur. (Eğitim dili tamamen İngilizce programlardan başvuranlar dahil)

Adaylar, ODTÜ İYS veya Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen sınav sonuçlarından herhangi birinden alacakları geçerli sınav sonucunu başvuru sırasında sunabilirler.

Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen İngilizce sınavları ve puanlarını gösteren tabloya aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir.

https://oidb.metu.edu.tr/tr/odtu-tarafindan-kabul-edilen-ingilizce-yeterlik-sinavlari-es-degerlik-tablosu

Başvuru evrakları arasında İngilizce Yeterlik belgesi olmayan adayların başvuruları öndeğerlendirme aşamasında reddedilir.

BAŞVURU SÜRECİ

Yatay geçiş başvuruları https://application.metu.edu.tr/ web adresinde yer alan YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI başlığı üzerinden yapılacaktır. ODTÜ öğrencileri başvuru sistemine kullanıcı kodları ve şifreleri ile giriş yaparlar.

Ekranda listelenen programlar içinden tercihler (tercih sırası belirtilerek) işaretlenmelidir. En fazla 3 bölüm için yapılabilir.

ODTÜ dışından başvuru yapan adayların elektronik ortamda yapılan başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için aşağıda belirtilen belgeleri son başvuru tarihine kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Başvuru Birimine (Giriş Kat) elden teslim etmeleri ya da posta/kargo ile göndermeleri gerekmektedir.

GEREKLİ BELGELER

ODTÜ İçinden Başvuran Öğrenciler

  • ODTÜ öğrencileri başvuru için ÖİDB’ye herhangi bir evrak (transkript vb.) sunmayacaktır. Başvuru online olarak yapılacaktır.

ODTÜ Dışından ve Kuzey Kıbrıs Kampüsünden Başvuran Öğrenciler

  • Not belgesi: Öğrencinin kayıtlı olduğu kurumdan aldığı bütün dersleri, bu derslerden aldığı notları ve genel not ortalamasını gösteren not belgesi (transkript). Fotokopi kabul edilmez.

  • Öğrenci Belgesi

  • Disiplin cezası almadığına dair belge

  • ÖSYS veya eşdeğeri sınav sonuç belgesi: Öğrencinin üniversitesine kabulünde sunduğu sınav sonuç belgesi DGS, LYS, GCE, SAT, ABİTUR...(öğrenimlerini yurt dışında gören TC/KKTC uyruklu öğrenciler için ilgili yönetmelikte belirtilen koşullarla)

  • Üniversite kataloğu fotokopisi: Üniversite kataloğunda yer alan; öğrencinin kayıtlı olduğu bölüme ve öğrencinin tamamlamış olduğu sınıflara ait ders müfredatı ile ders içeriklerini gösteren sayfaların onaylı fotokopisi

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi / Pasaport Fotokopisi

  • İngilizce Yeterlik Belgesi: Başvuru sırasında geçerli olmak üzere İngilizce Yeterlik Belgesi sunulmak zorundadır. Başvuracak adaylar için Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen İngilizce sınavları ve puanlarını gösteren tabloya aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir.
    http://oidb.metu.edu.tr/tr/odtu-tarafindan-kabul-edilen-ingilizce-yeterlilik-sinavlari-es-degerlik-tablosu

  • Başvuru ücreti: Sadece yurt dışındaki üniversitelerden başvuru yapan öğrenciler başvuru ücreti ödeyecektir. Başvurulan her program için ayrı başvuru ücreti ödenecektir. Başvuru ücreti (55 $), banka ve hesap numaralarına ilişkin bilgilere aşağıdaki adresten ulaşılabilir.
    http://oidb.metu.edu.tr/tr/ogrencilerden-bazi-hizmetler-karsiligi-alinan-ucretler
    http://oidb.metu.edu.tr/tr/diger-hizmetler-icin-banka-hesap-numaralari

ÖN DEĞERLENDİRME VE SONUÇLARININ İLANI

I. Aşama: Ön değerlendirme

Ön değerlendirme, adayların yönetmelikte belirtilen başvuru koşullarını sağlayıp/sağlamadığına ilişkin olarak yapılır. Yönetmelik koşullarını sağlayan adayların başvurusu değerlendirme için ilgili akademik birimlere iletilir. Başvuru koşullarını sağlamayan adayların başvuruları “başvuru aşamasında ret” olarak sonuçlanır.

Ön değerlendirme sonucunda ODTÜ öğrencilerinden başvuru aşamasında ret olarak sonuçlananlara e-posta yolu ile bilgi iletilir. ODTÜ dışından adaylar ön değerlendirme sonuçlarını https://application.metu.edu.tr/ web adresinden öğrenir.

II. Aşama: Değerlendirme

Yönetmelikte belirtilen başvuru koşullarını sağlayan ve başvuruları ilgili akademik birimler tarafından değerlendirilen adayların kabul/ret sonuçları https://application.metu.edu.tr/ web adresinde yer alan YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI programı üzerinden duyurulacaktır.

İNTİBAK İŞLEMLERİ

ODTÜ içi yatay geçişlerde öğrencilerin önceki programlarında aldıkları dersler ve notlar öğrencilerin yeni programlarındaki not ortalamalarında (program dışı sayılan dersler hariç) ve not belgelerinde yer alır. Farklı kodla alınmış olan dersler için eşdeğerlik işlemleri (intibak) yapılır.

AZAMİ SÜRE

Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında/ programlarında harcamış oldukları süreler azami öğrenim süresi hesabına katılır.

KİMLİK KARTI

Kabul edilen öğrenciler, kimlik başvurusunu aşağıdaki web adresinde yer alan program üzerinden elektronik ortamda yapar.

http://cardinfo.metu.edu.tr/

KAYITLAR

Kabul edilen adaylar için duyurular http://oidb.metu.edu.tr/tr/kim-nasil-kayit-yapmali adresinden takip edilmelidir.


Last Updated:
14/06/2024 - 15:07