Sıkça Sorulan Sorular
Son Güncelleme:
Sıkça Sorulan Sorular
1) Bölümümüzdeki alt alanlar nelerdir? Neler yapıyorlar?
Bölümümüzde Klinik Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Bilişsel Psikoloji ve Trafik Psikolojisi alt alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.Yüksek lisans ve doktora eğitimi kapsamında alt alanlarda uzmanlaşarak, alanda çalışmaya ve araştırma yapmaya yönelik nitelikler kazanılmaktadır. ODTÜ Psikoloji Bölümü bünyesindeki alt alanların ve laboratuvarların listesine tıklayarak ilgilendiğiniz alanla ve laboratuvar araştırmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
2) ODTÜ Psikoloji Bölümü İngilizce eğitim veriyor. Peki İngilizce okumak zor mu?
ODTÜ'deki diğer bölümler gibi psikoloji bölümü de İngilizce eğitim vermektedir. Merkezi yerleştirmeler sonrasında ODTÜ'ye gelen öğrenciler Temel İngilizce Bölümü tarafından verilen hazırlık eğitimiyle, İngilizce bilgisi düzeylerine göre iki dönemlik okuma, yazma, dinleme, konuşma becerilerine yönelik eğitim almaktadır. Bu eğitim öğrencilerin lisans eğitimlerini daha kolay sürdürmelerini amaçlamaktadır. İngilizce eğitimin zor olacağı düşünülse de, hazırlık eğitiminin amacı öğrencilere İngilizce eğitime hazırlamak olacağı için bölümümüze gelecek öğrencilerin gözleri korkmamalıdır =).
3) Bölümünüzdeki staj ve Erasmus imkanları nelerdir?
Bölümüzde verilen derslerin yanı sıra öğrenciler zorunlu ve gönüllü stajlarla, hocalarımızın yürüttüğü çalışmalarda sahada veri toplamanın ve operasyonel işlerin sorumluluğunu alarak, bölümüzdeki laboratuvarların ve araştırma gruplarının bir parçası olarak kendilerini geliştirme imkanı bulabilmektedir. Bölümüz öğrencilerine Erasmus, International Credit Mobility (ICM) ve Deniz Aşırı Ülkeler Değişim Programı (Overseas Exchange Program) ile yurtdışında anlaşmalı okullarda değişim öğrencisi olarak eğitim alma imkanı sağlamaktadır. Ayrıntılı bilgi için okulumuzun uluslararası işbirliği ofisi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
4) Mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabilirim? İş imkanları neler?
Mezuniyet sonrası ilgi alanınıza göre hem kamu hem özel sektörde iş imkanları bulunmaktadır. Bakanlıklar, huzurevleri, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarında psikolog, uzman yardımcısı ya da bilirkişi olarak görev alabileceğiniz gibi özel sektörde, özel eğitim kurumlarında, kreş ve anaokullarında danışmanlık yapabilir, insan kaynakları departmanlarında uzman olarak çalışabilir, Nöropsikoloji Laboratuarlarında araştırmacı olabilir ve Psikoteknik ve Psikometri Merkezlerinde ölçme değerlendirme yapabilirsiniz. Fakat mezuniyetinize kadar ODTÜ'nün tadını çıkarmanızı öneririz =).
5) ODTÜ bir teknik üniversite. Psikoloji gibi sosyal bilimler için bu bir dezavantaj mı?
ODTÜ her ne kadar adından da anlaşılacağı gibi teknik bölümlerin ağırlıklı olduğu teknik bir üniversite olsa da, psikoloji bölümü üniversitemizin açılışının üçüncü yılında kurulmuş olup, Türkiye'de kurulan ilk psikoloji bölümlerinden biridir. Bölümümüzün köklü tarihi ve araştırma geleneğiyle bugün de Türkiye'deki en iyi psikoloji bölümleri arasındadır. ODTÜ'nün teknik üniversite olmasının gözünüzü korkutmasına izin vermeyin =)